Kultúra

 

Környezetvédelem

 

Kapcsolat

 

Rólunk

 
 
 
     
 

 
     

Kulturális tevékenységink:

 

Egyesületünk időnként igyekszik a sportot a kultúrával összekötni. Ezzel a szándékkal minden évben egyesületi tagjainkkal részt veszünk a hagyományos 56-os emlékfutáson. Korábbi években társszervezőként (56-os Szövetség, László Gyula gimnázium, Észak-Pesti K.K.Sz. Egyesület) az eseményt bonyolítottuk, valamint a programot díjakkal támogattuk. Újpalota, szánkódomb, kiemelt kerületi esemény. /2007, 2008, 2009,/

 
Rendszeresen kiállításokat készítünk, rendezünk kerületi helyszíneken.
Csokonai Művelődési Ház, (kiállítás, -Ausztrália az álmok földje- 2005)
Rákospalota Múzeum, ( - Templomaink - megnyitotta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere)
Szent - Korona Általános Iskolában a 100 éves MÁV telep jubileumán ( - Száz év számtalan emlék- címmel)
Könyvbemutató, Újpalotai Fő Könyvtár 2009, (megnyitotta dr. Hegedűs Loránt püspök)
Boldog Salkaházi Sára templom fotókiállítás 2011, (Kárpát-Koszorú, megnyitotta Csontos János író, költő, publicista)
Hubay Zene iskola, fotó kiállítás ( - Kárpát Koszorú, Csángó földtől Őrvidékig. 2012)
Vetítéssel egybekötött könyvbemutató az önkormányzat dísztermében 2017 novemberében a Templomaink című albumunk kapcsán
 
- kiadványok készítése, kerületi középületeket bemutató ismertető füzet, falinaptár, könyvbemutató szervezése, Hubay tér.
 

 

 
 
2018.12.20.
Jubileumi megemlékezés
 

Egyesületünk nagyszabású kulturális eseményre és jubileumi megemlékezésre készül 2020-ban. A trianoni nemzetgyász 100 éves emléke jegyében kezdeményezzük 2020-ra visszaállítani Rákospalota egykori országzászlóját a Hubay térre.  

 
 
Az 1933-ban felállított emlékművet 1945-ben lebontották, melyet pótolni szükséges. Ezzel kapcsolatban előterjesztést készítettünk és a kerületi képviselőtestület elé vittük, amely meghallgattatott és nagy többséggel támogatott. Célunk Rákospalota főterének méltó kialakítása, a rákospalotai identitástudat erősítése, hagyományaink ápolása.

 

Az előterjesztés teljes szövege az alábbi linken olvasható:
Előterjesztés a rákospalotai országzászló újbóli felállításáról>>>
 

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatunk.

 

Mihály Zoltán

 
 
       
 

2017.12.20.

 
 

Megjelent egyesületünk legújabb műve, Templomaink címmel!

 
       
 
A könyv bemutatójára az önkormányzat zsúfolásig megtelt dísztermében került sor, ahol egy vetítéssel egybekötött jó hangulatú előadást láthattak a megjelentek.
 
 
Az eseményről készült cikket itt olvashatják el >>>
 
 
A kerület valamennyi templomát, imaházát, zsinagógáját bemutató könyv színes, 50 fotóval illusztrált keményfedeles, két nyelvű, egyesületünknél megvásárolható.

 
       
 
     
  Falinaptár 2017  
     
  Megjelent az Észak-Pesti Kulturális Egyesület legújabb kiadványa, a kerületünk templomait bemutató 2017-es falinaptár. Talán kicsit több is annál… a művészfotók mellett a legfontosabb tudnivalókat is tartalmazza a kerület szakrális épületeit bemutató kiadvány. A templomok neve mellett tervezőikről, illetve az építések éveiről és az esteleges műemléki voltukról is tájékozódhatunk. A nagyméretű színes képek megtekintése mellett így sok információval is gazdagodhat, aki a naptár lapozgatásába kezd…  
     
 

 

Június

 

Október

 
     
 

 

 
 
     
 

Mihály Zoltán

 
     
 
     
  Mozdulatlan idő a határon túlról  
     
  Magyar Hírlap
- 2012. december 5., szerda
Hiteles szociográfiai pillanatképek és építészeti tabló a leválasztott országrészekről, Csángóföldtől Őrvidékig
 
     
 

 
  Mihály Zoltán mintegy két éven át járta az elcsatolt területeket (Fotó: Horváth Péter Gyula)  
     
 

Építészet, néphagyomány és emberi arcok együttesen alkotják Mihály Zoltán Kárpát-koszorú – Csángóföldtől Őrvidékig című fotókiállítását, amely a teljes határon túli magyarlakta régió bemutatásának ambíciójával született. A képeket Csontos János újságíró látta el szöveges gondolataival: az anyag már 2008-ban könyvkiadásban napvilágot látott, a Hubay Jenő Zeneiskola kiállítótermében ebből ismerhetünk meg részleteket.

 
     
 

„Keserű, trianoni eredetű tréfa, hogy Magyarország az egyetlen állam a világon, amely önmagával határos” – ezzel a mondattal indul a könyv előszava és a tárlat is, a megállapítás pedig talán még helyesebben hangzana, ha azt mondanánk, hogy Magyarország igazán a határokon túl kezdődik, hiszen számtalan szociológiatanulmány bizonyítja egyértelműen, hogy minden leválasztott országrészben erőteljesebb a nemzettudat, mint az anyaországban. Itt ugyanis ingyen kapjuk, nem kell küzdenünk érte, nem kell megőrizni, nem okoz konfliktust, és senki nem vág fejbe egy magyar szóért az utcán. Mihály Zoltán mintegy két éven keresztül járta az elcsatolt területeket, és fényképezett, miközben hajtotta a tényfeltárás küldetéstudata, hogy átfogó képet alkosson a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta szegletéről.

 
     
 

„Erdéllyel sokat foglalkoznak a köztudatban, de én szerettem volna a teljes Kárpát-medence valamennyi elcsatolt területét bemutatni, mert azt gondolom, hogy legalább annyira fontos a Délvidék, a Felvidék, Kárpátalja, az Őrvidék vagy éppen a Vajdaság. Persze a méretekhez igazodva mind a kiállításon, mind a könyvben Erdéllyel foglalkozom a legnagyobb terjedelemben, de a cél az volt, hogy a teljes Kárpát-koszorút megmutassuk” – mondta lapunknak Mihály Zoltán. A képek azonban nem csupán önmagukban kifejezőek: Csontos János újságíró rövid, fennkölt irodalmisággal megírt kísérőszöveggel látta el a fotókat, sokszor szorosan kapcsolódva annak témájához, máskor azonban csupán asszociációs formában. Ahogyan a kötetben, a kiállításon is a kettő együttesen alkot szoros egységet.

 
     
 

„Csontos Jánosról talán kevesen tudják, hogy amellett, hogy újságíró, író és költő is egyben. Amikor a fotóim megihlették, kialakult az elképzelés, hogy oldalpáronként egy kép és egy szöveges rész váltja majd egymást: Csontos mindegyik munkámhoz frappáns, sokszor humoros, ugyanakkor nagyon mély gondolatokat tartalmazó írásokat alkotott. Több száz képből szelektáltuk ki azt az ötvenet, amely végül bekerült a kötetbe, sokszor a bőség zavarával küszködve. Nagyon nehéz munka volt kiválasztani, hogy mi az, ami nekem és a közönségnek is tetszik, hiszen szubjektív műfaj ez: volt, amihez én szerettem volna, hogy készüljön kísérőszöveg, volt, ami Csontost ihlette meg, és ő szerette volna, hogy szerepeljen a könyvben” – mondta el Mihály Zoltán.

 
     
 


A képeken a meghajlott hátú, kapáló idős asszony, a bognármester vagy a népviseletbe öltözött csángó fiatal lányok valahol ugyanazt az élni akarást jelképezik: teljesen mindegy, hogy a határok leválasztották őket, nem számít, hogy az anyaország társadalmának többsége ignorálja a kultúrájukat, és a szavazati joguk mellett szinte már a magyarságukat is elvitatná tőlük. Ők kitartanak, másnap is megművelik a földet, továbbadják és megőrzik népszokásaikat, és megmaradnak szülőföldjeiken, akárhogyan szeretnék őket elűzni onnan. Egy növény gyökeréhez lehetne hasonlítani a jelenséget, amely a legkeményebb talajban is utat tör magának, e habitus nélkül magányosan állnának a székely kapuk, az ezeréves templomok pedig az enyészeté lennének. Mindez persze nem csupán Erdélyre igaz, akárhol lapozunk bele a könyvbe vagy kapcsolódunk be a kiállításba,
mindenhol az időtlenség köszön vissza. Az állandóságot Mihály Zoltán és Csontos János néha egészen meglepő szegmensekben is megtalálja, egy drávai, éppen nyílt lángon perzselődő pontyban: a hal ugyanabból a folyóból lett kifogva, mint a régmúltban, és elkészítési módja sem változott az idők során. Az állandóság természetesen nem mindig érvényesül, egy növényekkel benőtt, felvidéki kolostor romja vagy egy délvidéki utca csálén álló ablaka jól illusztrálja, milyen, amikor mégis az idő kerekedik felül.

 
     
 

Mihály Zoltán távolságtartóan dokumentálja a látottakat, nem a művészi beállításokat keresi, nem próbál egyéniségével betolakodni a képekbe, hagyja a témáit önállóan kiteljesedni, egyfajta szociográfiai pillanatképeket és építészeti tablót alkotva. Csak remélni tudjuk, hogy ha valaki néhány évtized múlva ismét felkeresi a megörökített helyszíneket, hasonló kép fogadja majd.

 
 

Német Dániel

 
     
 
     
 

 
 

 

 
     
 

 

 
     
 

 
         

 

 
 
 

56-os Emlékfutás

 
     
 
 
 
 
     
     
Kitelepülés
 
 
     
     
     
Karitatív tevékenységek
 
- adomány gyűjtés és annak eljuttatása Kárpát-aljára, egy aknaszlatinai magyar óvodának. (gyermekjátékok)
 
- adomány gyűjtés és annak eljuttatása Kárpát-aljára a Kárpátaljai Református Dikaóniai Központ részére. (jelentős mennyiségű ruha nemű)
 
- moldvai csángó kisdiákok balatoni nyaraltatása (1 hét), illetve adomány-gyűjtés és kijuttatása a határon túli csángó magyarok részére. (informatikai eszközök, műszaki cikkek)
 
- gyermek élelmiszer terítése és kiosztása intézményeken keresztül több, mint 2 millió forint értékben (újpesti és rákospalotai óvodákba, 2006)
 
 

A László Gyula Gimnáziumnak taneszközöket,

az 56-os Emlékfutáson pedig adományokat osztottunk a programon résztvevőknek.

     
 
     
 
 
 
 

Civil konferencia

     
 
     
sakk, palota, xv. kerület, versenysakk, kultúra, környezetvédelem, sport, szabadidő, karitatív tevékenység, palota sakk, észak pest, programok, sakk szakosztály, sakkverseny, sakk edzés, szimultán
 
     
 
   
  Tisztelt Érdeklődő!  
     
  Honlapunkon szörfölve megismerhette eddigi tevékenységeinket, mellyel mindig igyekeztünk jó célt szolgálni.  
     
  Ha adója 1 százalékát egyesületünknek ajánlja, ezzel gyerekeket, a sportot és a környezetvédelmet szolgálhatja Ön is!  
     
  Adószámunk:  
  18188923-1-42  
  Köszönjük!  
     
 
  Partnereink  
   
  XV. kerületi Önkormányzat  
     
REGIO Játék
 
GLOBOMAX
 
Grosics Alapítvány
 
Jármű ZRT.
 
QR kód